Hvem er jeg?

Sherab

Tantra lærer

Shreab er opptatt av autensitet og tradisjon

Sherab er praktiserende tantrisk buddhist

Sherab, utdannet som prosjektleder og bosatt i Oslo. Han jobber fulltid som leder for prosjektet Restart i Skeiv Ungdom, som er et antimobbingstiltak. 

 

Sherab er praktiserende tantrisk buddhist innenfor vajrayana-tradisjonen, i tillegg til yoga og meditasjonslærer innenfor klassisk vedisk tradisjon. Henrik ble innviet i vajrayana under lama Panchen Otrul Rinpoche, og tilhører samme arberekke som Hans Hellighet Dalai Lama. 

 

Innen buddhismen kalles ofte tantra den “direkte veien”, og anses som en sti som leder rett fra hverdagslivet til frigjøring. Dette er fordi tantra tar i bruk alle elementer av den menneskelige erfaringen som åndelige redskaper. Buddhistisk tantra handler om å forene nirvana og samsara, å se det guddommelige i alt, og å gjøre ens åndelige praksis til en prosess som foregår konstant, ikke bare i templer eller på yogamatten. 

 

Til dette formålet tar vajrayana - eller “diamantveien” - en rekke verktøy i bruk. Fremst blant disse er det verbale og det visuelle. Forestillingsevnen, eller fantasien spiller en sentral rolle, og anses som å være en direkte kobling til opplysning. I et tantrisk ritualet omgjør vi det hverdagslige til noe dypt og hellig, et direkte møte med det guddommelige, det evige eller det sanne. Ordene våre blir mantraer, bildene i hodet vårt blir yantraer og kroppene våre blir mudraer. 

 

Sherab er opptatt av autensitet og tradisjon. Tantra ble ikke funnet opp i går, men er en eldgammel tradisjon som springer ut av vedaene, de eldste tekstene vi kjenner til. For å kunne bruke tantra effektivt er det nødvendig å tilnærme oss tradisjonen med respekt, ydmykhet og ærbødighet. Tantra er et særdeles kraftig verktøy, og må brukes med bevissthet og renhet. 

 

Henrik underviser i en rekke teknikker og for en rekke nivåer. Han har privatelever fra hele verden, åpne timer, og lukkede grupper for viderekommende elever.”

Hvilke workshop og foredrag skal jeg ha?

Tantra, kjønn og seksualitet - et foredrag om tantraens historie fra et skeivt perspektiv. 


I dette foredraget skal vi se på tantra som historie og praksis fra et kjønn og seksualitetsperspektiv. Innen moderne tantra er det en sterk tendens til å “kjønne” ulike aspekter av praksisen. Vi snakker for eksempel om ulike chakraer og nadier, eller energikanaler som “maskulin” og “feminin”. 


Tantra har en lang tradisjon for å bryte med forventninger til kjønn og seksualitet. I dette foredraget skal vi dykke dypt ned i denne historien, og se på hvordan tantriske guder og tantrisk mytologi forholder seg til normative måter å tenke på kjønn og seksualitet på. 


Ord som “maskulin energi” og “det guddommelige feminine” er begreper som brukes mye innenfor alternativ spiritualitet. Disse ordene er dessverre svært ladet, og ofte misforståes de, og sees på som identiske med det fysiske kjønnet noen har. Hvis man har en kvinnekropp blir man da automatisk “feminin”, eller “mottakelig”. Disse begrepene kan med andre ord bidra til å befeste allerede trange samfunnsnormer, heller enn å virke frigjørende. Hva skiller for eksempel en vanlig kvinne fra “det guddommelige feminine”, og finnes det noe hold i tradisjonelle tantriske tekster for å omtale energikanalene som “maskuline” og “feminine”? 


Tantra fra et Skeivt Perspektiv - workshop 


I tantra hører vi ofte binære begreper som maskulin og feminin bli brukt, og det snakkes ofte om at kvinner har en “feminin” energi og menn har en “maskulin” energi. Hva betyr egentlig disse ordene? 


Måten vi i dag tenker på kjønn og seksualitet på er faktisk ganske moderne. Kategoriene “homoseksuell” og “heteroseksuell” er ikke mere enn drøyt 100 år gamle. Ordene vi bruker om oss selv og andre skaper virkeligheten vi lever i. Ofte blir tantra fremstilt som noe som utfordrer normen, men måten man snakker om maskulint og feminint på er ofte med på å forsterke, heller enn å utfordre, sosiale normer. 


Vi er veldig vant til å “kjønne” ting. Dette vil si at vi tilskriver kategoriene “maskulin” eller “mandig”, samt “feminint” eller “kvinnelig”, til en rekke ting. Dette er tydelig i tantra, hvor blant annet nadiene, eller energikanalene, ofte omtales som “maskuline” og “feminine”, som er en betegnelse som i stor grad har blitt oppfunnet i det moderne vesten. Andre eksempler på dette er mange, og vil snakkes om på denne workshopen. 


Tantra har en lang tradisjon for å bryte med og utfordre samfunnsnormer. Dette er et av de tingene som virkelig kjennetegner klassisk tantra, og som bør vies mer oppmerksomhet til av moderne utøvere. 


I denne workshopen skal vi se på hvor mye vi faktisk preges av samfunnsnormer rundt kjønn og seksualitet, og hvordan det preger mellommenneskelige relasjoner, både vennskapelig, romantisk og seksuelt. 


Vi skal gjennom foredrag, refleksjoner og gruppeøvelser forsøke å løsne litt opp i våre egne normer og fordommer rundt denne tematikken, og utforske tantra fra et normkritisk perspektiv, slik at vi forhåpentligvis kan frigjøre oss litt fra all den bagasjen samfunnet har lempet på oss omkring hvordan vi tenker på disse tingene. 


Denne workshopen er spesielt godt egnet for de av oss som bryter med kjønn og seksualitetsnormer, men alle andre er også hjertelig velkomne. Denne workshopen er videre svært konstruktiv for lærere og andre som driver undervisning, da den vil gi helt konkrete verktøy vedrørende hvordan vi kan være aktivt inkluderende i måten vi snakker og samhandler på.”

Skriv til Henrik M. Lysøe


Tantra og Tradisjon


I dette foredraget skal Henrik Lysøe, med dharma-navnet Losang Sherab, ta oss med på en tantrisk tidsreise, hvor vi skal følge denne åndelige strømningen fra dens fødsel i de indiske templene til dagen i dag. 


Henrik er opptatt av autensitet og tradisjon. Tantra ble ikke funnet opp i går, men er en eldgammel tradisjon som springer ut av vedaene, de eldste tekstene vi kjenner til. For å kunne bruke tantra effektivt er det nødvendig å tilnærme oss tradisjonen med respekt, ydmykhet og ærbødighet. Tantra er et særdeles kraftig verktøy, og må brukes med bevissthet og renhet. 


Henrik skal ta oss med på en historisk reise gjennom tantraens fødsel i India og i den vediske åndelige tradisjonen, og frem til i dag, hvor tantra har blitt importert til den vestlige verden. Vi skal se på forskjellen mellom tradisjonell og moderne tantra, i tillegg til hvordan tantra har utviklet seg gjennom historien. 


I denne diskusjonen skal vi gå inn på den indre, åndelige betydningen av en rekke elementer i tradisjonell tantra, slik som yantraer, mandalaer, mudraer og mantraer.


Dette er en samtale for de som virkelig ønsker å dykke dypt i tantra, og bevege seg flere tusen år tilbake i tid, til vedaenes mottakelse på himalaya-fjellene, tantraens reise gjennom India og Tibet, og frem til dagen i dag”


Tsalung/De Tibetanske Ritene 


Tsalung, eller de Tibetanske Ritene, er spesiell sammensetning av asanaer, bijamantraer og pranayamer, altså kroppslige posisjoner, pusteøvelser og lyder. Kombinasjonen av disse aktiverer kroppens energetiske kanaler og energetiske sentre, eller nadier og chakraer. Tsalung er en spesiell øvelse, da den både tar kort tid og er svært effektivt for å fasilitere kontakt med den energetiske kroppen. 


Tsalung kommer fra Himalaya-tradisjonen, som ofte betegnes som hule-yoga, da disse yogiene dro i mangeårige retretter i Himalaya-fjellene for å utvikle disse teknikkene. Tsalung-betegnes ofte som ungdomskilden. Aktiveringen av den energetiske kroppen og nervesystemet i tsalung er ekstremt gunstig for helsen, immunforsvaret, respirasjonssystemet og det reproduktive systemet. Det beste av alt er at hele praksisen kun tar 20 minutter, og er enkel å lære seg! 


I denne workshopen vil du både lære om den praniske kroppen fra et tradisjonelt perspektiv, i tillegg til å selv få erfare energistrømningene i kroppen! 


Vajrasattva-renselse 


Dette ritualet er en flere hundre år gammel tantrisk praksis som har til hensikt å rense kropp og sinn for negativ karma. Det sies at dette ritualet har kraften til å brenne vekk alle negative inntrykk fra kropp og sinn, og føde oss påny som et energetisk blankt ark. 


Vajrasattva-renselsen er en tibetansk-buddhistisk tantrisk seremoni som bruker en blanding av mandalaer, mantraer og visualiseringer. I dette ritualet jobber vi sammen med en sentral tantrisk gudeskikkelse ved navn Vajrasattva, som symboliserer total åndelig autensitet. Vi skal oppleve to dype tantriske bevissthetstilstander ved navn dzog-rim og khye-rim, hundre-stavelsesmantraet, som er en sjeldent kraftig kombinasjon av lyder og rytme med kraften til å rense oss åndelig. 


Dette er et rituale for deg som virkelig ønsker en indre renhet, og å rense deg selv - på alle plan - for slagg og giftstoffer. Du vil videre få erfare den enorme kraften i mantraer og mandalaer når de brukes på korrekt, tradisjonell måte.


“Chakraene - en workshop


Læren om chakraene er sentral i den tantriske tradisjonen. Ordet chakra betyr hjul. Et hjul er noe som skaper bevegelse, og chakraenes oppgave i den energetiske, eller praniske kroppen, er å bevege energi. Chakraene er ulike punkter på kroppen som skaper møtepunkter mellom de ulike dimensjonene av mennesket: den fysiske, emosjonelle, mentale og energetiske. Videre kan chakraene sees på som portaler mellom mennesket og kosmos, steder i kroppen som knytter enkeltindividet til det universelle. 


I denne workshopen skal vi introduseres til hvordan chakraene forstås i en tradisjonell tantrisk forstand, i tillegg til å gjøre en aktivering av de ulike chakraene. Dette vil foregå gjennom en kraftig kombinasjon av mudraer, visualiseringer og mantraer. 


Denne workshopen er egnet for alle, både nybegynnere og viderekommende!”

OSLO TANTRAFESTIVAL 2022, 17. til 19. JUNI

© 2022 All rights reserved

View Details
- +
Sold Out